Breza..

 

U dvorištu iza kuće u kojoj stanujem rasla je svojedobno kruška. Godinama. Iscrpila se. Jednoga dana je  posjekosmo jer u njoj više ne bijaše ni uočljive ljepote ni plodnosti. Ostade panj. Rascijepljen.

Zbog vremenskih prilika i naše zauzetosti, neko vrijeme nismo bili u mogućnosti iskopati panj. No, dobrostivošću prirode ili, jednostavno, dosjetljivošću vjetra u rascijepljeni se panj udomi sjeme. Iz panja iznikne krhka mladica breze. Bilo nam je žao ugroziti njezin nježni život. Ostade panj s mladicom breze koja je rasla iz njega. Mladica breze je rasla, rasla zajedno s kućom, koja je od prizemnice isprvo prerasla u katnicu, da bi joj se kroz neko vrijeme nadogradilo i krovište.

Breza je rasla s kućom. Nadrasla je. I sada pitomo živi uz nju, darivajući je svojom strpljivom ljepotom u postojanom slijedu godišnjih doba. Svojim mijenama ona nam tumači život. Boje njezinih listova od svijetlozelene i zelene do svih boja zemlje, a ništa manje i ogoljele grane, uče nas ljepoti svakoga doba. Njezina prisutnost postala je nešto što se samo po sebi podrazumijeva. Ona je dio doma, gotovo ukućanin. Živi s nama. Rasterećuje samoću, dopunja zajedništvo. Zbog nje pogled kroz prozor, pogled u život, biva ljepši i razgovjetniji.

Kroz njezinu krošnju, kroz njezine grane, obasjava nas jutarnje sunce. Kada zapušu snažni vjetrovi, savija se bez riječi, ne prosvjedujući, da bi nastavila živjeti uspravno. Kada, pak, puše blagi povjetarac, zadovoljno šušti. Sa zahvalnošću prima kiše. S razumijevanjem, ali ne bez boli, ispraća svoje listove. Dok snijeg po njoj pada, šuti. Tek se bjelina odziva bjelini.

Jednostavna prisutnost jednoga stabla toliko je dragocjena! Koliko je onda dragocjenija prisutnost ljudske duše, ljudskog bića?! Koliko je silno dragocjeno – i nenadoknadivo – osjećati nečiju dragu blizinu, čuti ga kako se kreće kroz prostor, gledati ga kako počiva, šutjeti zajedno, dodirom izreći toliko toga što traje, što ne zamire, u osmijeh sažeti svu svoju zahvalnost. Biti zajedno! Je li moguće to do kraja naučiti? Je li moguće za taj dar biti dovoljno zahvalan?

Stjepan Lice

 

.

Oglasi

O autoru vesnam1

pitaj što te zanima
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

7 odgovora na Breza..

 1. Vesna napisao:

  mi smo u dvorištu imali jabuku.. koja je toliko rodila, da su joj od plodova grane popucale.. i imala je najslađe jabuke na svijetu..:)

 2. Unknown napisao:

  …ovo me podsjetilo na pjesmu Z. Baloga…
   
  "Najprije"
   
  Dakle djeco, kao prvo
  molim jedan aplauz za drvo
  što se tri stoljeća odupiralo suši
  kojega grom nije mogao da sruši.
  Nakon godina trista
  jutros je ponovno počelo da lista.
  ……..
  Na kraju pljesak za gnijezdo na vrhu breze
  i jedan žestoki iz čista mira-bez veze !!!!

 3. Never napisao:

  …..život je dar….imam orah u maminom dvorištu….posađen kad sam rođena….i imam osjećaj da raste , svija se , ispravlja…poput mog života…

 4. Tanja napisao:

  tako je!

 5. nina napisao:

  život nema cijenu. točka.

 6. Tanja napisao:

  …na mom placu ima 5 breza… mrzim skupljati lišće u jesen i kišem od njihovog peluda kao luda, ali ne bih ih dala ni za što!…
  …a što se tiče dragocjenosti ljudske duše… na svijetu ničega dragocjenijeg nema…
  Jutroooo! :))

 7. TOPIK napisao:

  ispred zgrade u kojoj sam odrasla su rasle lipe i bile su toliko velike da su nam grane dosezale do balkona pa smo mogli brati lipin cvijet. ali nekim stanarima je to smetalo pa su tražili od grada da se te grane odrežu. budale. a lipa nas je štitila od prašine i drugih stvari pošto je zgrada bila preko puta tvornice. baš je lijepo kad imaš drvo u blizini doma.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s