malo mudrosti…

 

Životne mudrosti španjolskog jezuita

UPOZNAJTE SVOJE NAJBOLJE STRANE
Njegujete svoj izvanredan dar, ali ne zanemarujte i druge. Svaki bi čovjek mogao dosegnuti vrh samo kada  bi znao u čemu se ističe.

NE BUDITE ZAMORNI
Kratkoća je ugodna i laskava, a i više postižete. Dobre stvari, ako su kratke, dvostruko su dobre. Loše, ako su kratke, nisu toliko loše. Dobro rečeno je brzo rečeno.

NE GOVORITE O SEBI
Ne smijete ni hvaliti sebe, što je taština, ni kritizirati, što je potcjenjivanje. Pokažite pomanjkanje dobrog prosuđivanja i postat ćete smetnja drugima.

NASTAVITE I DO POBJEDE
Neki ljudi čine sve da započnu a ništa da dovrše. Prevrtljivi karakteri počnu ali ne ustraju. To pokazuje njihovu nepostojanost ili nepromišljen pokušaj da se posjeduje nemoguće. Ono što je vrijedno činiti, vrijedno je i završiti. Ako nije vrijedno završavanja, zašto uopće započinjati? Mudar čovjek se ne pokorava divljači, on je ubija.

POVUCITE SE DOK STE NA VRHUNCU
Nije bitno da vam plješću kad ulazite, već da im nedostajete kad odlazite.

DRUŽITE SE S ONIMA OD KOJIH MOŽETE UČITI
Svoje učitelje učinite prijateljima i kombinirajte korisnost učenja s uživanjem u razgovorima. Uživajte u društvu inteligentnih ljudi. Ono što kažete bit će nagrađeno pljeskom, ono što čujete – učenjem.

MUDAR UČINI ODMAH ONO ŠTO BUDALE UČINE POSLIJE
Samo je jedan način da se vidi svjetlo – što je moguće prije. Inače ćete morati iz nužnosti činiti ono što ste mogli s ugodom. Mudar odmah ocijeni ono što se mora učiniti prije ili poslije, i čini to s veseljem, povećavajući svoju reputaciju.

NIKAD SE NE ŽALITE
Pritužbe će vas uvijek diskreditirati. Prije no samilost one izazivaju drskost i ohrabruju druge da se ponašaju kao oni na koje se žalimo. Bolje je hvaliti druge kako bi vam bili još skloniji.

NE ŽIVITE U ŽURBI
Ako znate kako organizirati stvari, znat ćete i kako u njima uživati. Mnogi žele za jedan dan progutati ono što bi tijekom cijelog života jedva mogli probaviti. Pokažite umjerenost pa nećete dospjeti na zao glas. Brzo djelujte, polako uživajte.

NIKAD NE PRETJERUJTE
Superlativi vrijeđaju istinu i bacaju sumnju na vašu sposobnost prosuđivanja. Ne ističite se svakodnevno jer ćete prestati iznenađivati ljude. Uvijek u pričuvi imajte još nešto. Osoba koja ne pokazuje sve, svakog dana podržava očekivanja i nitko nikad ne otkrije granice njezine nadarenosti.

.

Oglasi

O autoru vesnam1

pitaj što te zanima
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

9 odgovora na malo mudrosti…

 1. Zlatko napisao:

  Svaka cast, trebalo je puno truda, a ima svasta, za svakoga po nesta.
   

 2. Gradski napisao:

  pa da ih neko drugi uzme

 3. Never napisao:

  …ovo gore je primjenjivo , ako živiš sam i okovan zidinama…….osim možda ovog zadnjeg……

 4. Vesna napisao:

  @ Paula
  uglavnom nitko ili mala večina
  @ nina
  tebe prije svega
  @ gradski
  promjeni ih i obuci druge
  @ Tanja
  moš mislit kako sa radošću, između ostalog i ja sam bila jedna  od onih kojima je zadača bila kazna i nisam ih voljela pisati
  @ Adrijana
  tko zna kad su mudrosti napisane..
  ..a mudrost se ne stiće znanjem nego iskustvom… moje mišljenje

 5. Unknown napisao:

   …mudrosti su mudrosti, samo ove neke su ipak kontradiktorne sa današnjim vremenom…nikad se ne žalite, ne živite u žurbi…e kad bi to bilo moguće…
  …Heraklit kaže:"Znati mnoge stvari ne znači biti mudar." …meni se osobno sviđa ta rečenica…pozzz

 6. Tanja napisao:

  …bili smo na jednom školskom seminaru i tamo su nam pedagozi tupili kako djeci (i ljudima uopće) nikada ne bi trebali nametati pravila koja u sebi sadrže nekakvu negaciju… dakle npr… umjesto da učenicima kažemo pravilo "Učenici ne smiju brbljati na satu" trebamo reći nešto tipa "Učenici trebaju pažljivo slušati nastavnika"… i tako sam ja sva nadobudna slijedeći tjedan pravila radosna pravila sa svojim razredom za pano… i kad je sve to bilo gotovo… nisam izdržala, već sam se pukla smijati… jer je prvo pravilo gore bilo… "Učenici s radošću uče i pišu zadaću"… ma moš si mislit… u nekom paralelnom svemiru… (sve im nisam smjela reći zašto se smijem… hehehehe) 

 7. Gradski napisao:

  koja gomila sranja i posranih tragova na mojim gaćama

 8. nina napisao:

  ovo se pridržava mene

 9. TOPIK napisao:

  baš me zanima pridržava li se tko ovog 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s